Στο φροντιστήριο Θεμέλιο διδάσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο τα οποία απαιτούνται στις πανελλήνιες εξετάσεις ως ειδικά μαθήματα για την εισαγωγή σε σχολές όπως:
Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση, Γραφιστική, Συντήρηση Έργων Τέχνης, Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Αντικειμένων
Το γραμμικό σχέδιο είναι μια κωδικοποιημένη σχεδιαστική γλώσσα με απόλυτα καθορισμένες δομές και συμβολισμούς, καθότι ο ρόλος του είναι χρηστικός και όχι διακοσμητικός. Ο υποψήφιος διδάσκεται σε θεωρητικό επίπεδο αρχιτεκτονικό – γραμμικό σχέδιο, εξοικειώνεται με τις νέες αυτές δομές και κατόπιν εξασκείται στην σχεδίαση επιλεγμένων θεμάτων (κατόψεις, όψεις, τομές, αξονομετρικές-προοπτικές απεικονίσεις) και στην ορθολογική χρήση των σχεδιαστικών οργάνων. Η κατάλληλη επιλογή θεμάτων διασφαλίζει, αφενός την κάλυψη της γκάμας των θεμάτων προς εξέταση (παλαιότερα θέματα πανελληνίων γραμμικού σχεδίου) και αφετέρου την κριτική σκέψη και ετοιμότητα του υποψηφίου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε σχεδιαστικό θέμα. Το γραμμικό σχέδιο συνδυάζει στοιχεία από πολλές επιστήμες (μαθηματικά, γεωμετρία, φυσική…) γεγονός που καθιστά την συνολική αξιολόγηση των γνώσεων του υποψηφίου απαραίτητη. Στις Πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι έχουν στην διάθεση τους 6 ώρες για την ολοκλήρωση του γραμμικού σχεδίου.
Στο ελεύθερο σχέδιο, οι υποψήφιοι διδάσκονται την σωστή χρήση και τρόπους γραφής του μολυβιού, την τονική κλίμακα και μεθόδους απόδοσης και ιεράρχησης τόνων, στοιχεία σύνθεσης, προοπτική απεικόνιση, σωστή αξιοποίηση του παρασκηνίου, φωτοσκίαση. Ο μαθητής εξασκείται στην ρεαλιστική απόδοση μιας μεγάλης γκάμας συνθέσεων αντικειμένων από διάφορες οπτικές γωνίες και συνθήκες φωτισμού. Στο ελεύθερο σχέδιο πρωταρχικό ρόλο παίζει η σύνθεση, το μέγεθος και η τοποθέτηση δηλαδή του θέματος μέσα στην σχεδιαστική επιφάνεια. Επίσης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ικανότητας του υποψηφίου να αναλύει σωστά ακόμα και τα πιο περίπλοκα σημεία των συνθέσεων σε «καθαρές» φόρμες, ώστε να αποφεύγονται οι ασάφειες στην τελική φάση του σχεδίου. Το ελεύθερο σχέδιο απαιτεί οξυδέρκεια και εξάσκηση ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να κρίνουν ποια γραφή θα αποδώσει την ματιέρα, την υφή δηλαδή των αντικειμένων που απαρτίζουν την σύνθεση. Αναχρονιστικές διδασκαλίες όπου η μέθοδος γραφής είναι προκαθορισμένη και γνωστή ως «σταυροβελονιά», στερούν από τους μαθητές ένα ακόμα μέσο για να διεκδικήσουν υψηλότερη βαθμολογία. Στις Πανελλήνιες εξετάσεις οι υποψήφιοι έχουν στην διάθεση τους 6 ώρες για την ολοκλήρωση του ελεύθερου σχεδίου.